Merkez

0850 888 11 48

e-şube

0850 888 40 48

HAVUZ TEMİZLEME FİRMASI NASIL SEÇİLİR?

Evde veya apartman dairesinde havuz sahibi olan herkes, bakımın periyodik olması gerektiğini bilir. Planlama, yatırım ve diğer birçok önlemi gerektiren faktör. Aksi takdirde havuzdaki suyun uygun şekilde arıtılmaması nedeniyle mikoz, konjunktivit, hepatit gibi hastalıklara neden olan kir ve bakteri birikme şansı önemli ölçüde artmaktadır.

Havuz bakımı ve temizliği hizmetlerinin sağlanması, uygun şekilde yürütülmesi için profesyonel eğitime ek olarak özel bir özen gerektirir. Bu nedenle, havuzun sağlıklı ve kristal berraklığında su ile tutulması için anlaşmalı havuz temizleme firmasının seçilmesine özen gösterilmesi, mülkün takdirine ve bundan keyif alanların refahına katkıda bulunacaktır.

Havuzu temizlemek için bazı basit görevler kendi başınıza yapılabilir. Ancak havuzun temizliği ve  bakımının verimli bir şekilde yapılabilmesi için referans bir firmanın hizmetlerinin alınması şarttır. Sonuçta bu, teknik bilgi ve eğitimli profesyoneller gerektiren bir iştir.Havuz bakımında kullanılan kimyasalları Nedir?

Bu nedenle havuz temizleme şirketi seçmeden önce, gelecekteki ortağın güvenilirliğini değerlendirmek için bazı gerekliliklerin farkında olmak ve bu nedenle yüzme havuzları için temizlik ve bakım hizmetlerini sağlayacak firmayı işe almaya karar vermek önemlidir.

Havuz temizliği ve bakım hizmetleri sağlamak için teknik bilgi

Yüzme havuzu temizlik hizmetlerinin sağlanmasında hijyenik bakım ve kimyasal ürünlerin kullanılması gereklidir. Bunun nedeni, genellikle biriken maddelerin çıplak gözle görülemeyen parçacıklar olabilmesidir ve havuz suyunun uygun şekilde temizlenmesi ve bakımı için yardımcı kimyasalların kullanılmasını gerektirir. Bu nedenle, anlaşmalı havuz temizleme şirketinin bu tür bir hizmeti sağlamak için gerekli uzmanlığa sahip olup olmadığının değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu sayede hizmet kalitesinin sağlanması ve yüzme havuzlarının tedavisinde en iyi ve en verimli tekniklerin uygulanacağının garantisini almak mümkündür.

Sözleşmeli hizmetleri gerçekleştirmek için eğitilmiş profesyoneller

Havuzun her modeli ve tasarımı için temizlik ve bakım hizmetlerini yürütmek için özel yöntemler vardır. Pazarda bilgi ve deneyime sahip bir havuz temizleme şirketi işe alırken, yüzme havuzlarının temizliği ve bakımı için ekipmanı kullanmak ve ürünleri kullanmak için gerekli niteliklere sahip profesyonellere sahip olma şansı artar.

Sunulan hizmetlerin sağlanması için garantili sertifika

Havuz temizleme şirketini işe almadan önce, gelecekteki ortağınızın bu tür bir hizmeti sağlama sertifikasına sahip olup olmadığını değerlendirin. Havuz temizleme şirketi, yasal olarak gerekli düzenlemelere uymanın yanı sıra düzenlenmiş ve bir sağlık iznine sahip olmalıdır.

Müşteri memnuniyeti

Kiralamayı düşündüğünüz havuz temizleme firmasının sunduğu hizmetlerin kalitesinden emin olmak için mevcut müşterilerin memnuniyetine ilişkin bir değerlendirme yapın. Şirketin web sitesinde müşteri referanslarını veya daha önce sağlanan hizmetlerin geçmişini araştırmak, sunulan hizmetlerin kalitesini kanıtlayabilir.

Yazın havuzların temizliği daha sabit mi olmalı?

Elbette yaz aylarında havuz temizliği daha sık yapılmalıdır. Bunun nedeni, yüzenlerin sayısındaki büyük artış, yüksek sıcaklıklar ve bir araya getirildiğinde klor tüketimini ve havuzlarda yosun, bakteri ve mantar oluşumunu büyük ölçüde artıran yüksek güneş radyasyonu insidansıdır.

Toplu kullanım havuzlarında, artık serbest klorun kontrolü, yalnızca havuzu şeffaf tutmak için değil, aynı zamanda, banyo yapanlar arasında hastalıkların bulaşmasını önlemek için sıkı olmalıdır. Genellikle gözden kaçan bir başka faktör de kalite ve filtreleme süresidir. Genellikle Brezilya havuzlarında kurulan kum filtreleri, yeterli kum yükü olduğunda ve tüm su hacminin günde en az bir kez içinden geçmesi için gereken süre boyunca çalışırken, toplam miktarın yaklaşık% 50’sini kaldırabilir. havuzlarda biriken kir.

Bununla birlikte, ya içine yerleştirilen filtre ortamının kalitesizliği ya da kullanım ömrü dolmuş olması nedeniyle filtrelerin sudaki kiri çıkaramadığı apartman dairelerine kurulmuş yüzme havuzlarının bulunması yaygındır. basitçe, işlemde kalan yetersiz süre nedeniyle.

Apartman dairelerine kurulan yüzme havuzlarının bakımını herkes yapabilir mi?

Toplu havuzların bakımı ile ilgili ilerlemenin birkaç yolu vardır. Her birinin artılarını ve eksilerini analiz etmek proje yönetimine kalmıştır. Ortak kullanım için havuz temizliğinin uzman personel tarafından yapılmasını gerektiren, gerekli ekipman ve teknik bilgiye sahip olması durumunda kat mülkiyeti görevlisi tarafından yapılabilecek bir standart yoktur.

Bununla birlikte, ortak kullanım için bir ortak mülkiyete kurulan her havuzun, Bölgesel Kimya Konseyi – CRQ’ya usulüne uygun olarak kayıtlı bir Teknik Sorumluya sahip olması Sağlık Gözetimi’nin bir gereğidir. Bu kurala uymak, kondominyum müdürüne bağlıdır, eğer ihmal edilirse ve havuzun herhangi bir kullanıcısı, kullanımdan sonra bir hastalığa yakalanmış olmaktan zarar görürse, müfettiş (güvenliği sağlamak için yasal sorumluluk kendisine verildiği için) ve tüm kiracılar için), tıpkı kat mülkiyeti para cezasına çarptırılabildiği ve yüzme havuzunun yasaklanabildiği gibi, sivil yargılanacak.
Sağlık Gözetimi, toplu kullanım için yüzme havuzları olan işletmeleri ihbar ederek denetimler gerçekleştirir.

Dış kaynaklı bir hizmetle sözleşme yapmayı seçmeniz durumunda, aşağıdakilere uyulmalıdır:

  • Amaçlanan şirket meşru mu ve faaliyete uygun olarak kabul ediliyor mu?
  • Hizmet için bütçelenen miktar gerekli tüm malzemeleri ve kimyasalları mı yoksa sadece işçiliği mi içeriyor?
  • Şirketin Teknik Sorumlusu var mı ve CRQ ve Sağlık Gözetimi’ne kayıtlı mı?
  • Bu şirket çalışanlarını CLT tarafından işe alınmış ve INSS ve FGTS ödemelerini güncel tutuyor mu? Böyle bir soru çok önemlidir, çünkü sözleşmeli şirketin işçilik yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, bu yükümlülüklerle ilgili olarak hizmet alanın, bu durumda kat mülkiyetinin yan yükümlülüğü anlamına gelir. Bu nedenle, havuz temizleme hizmetini veren işçi yasal olarak işe alınmamışsa veya hizmet veren şirket INSS ve FGTS’yi usulüne uygun olarak yatırmıyorsa, işçi, dışarıdan temin edilmiş olsa bile, kat mülkiyeti ile ilgili haklarını talep edebilir.

Kat mülkiyeti havuzu için önerilen temizlik sıklığı nedir?

Havuzun tedavisini kimin yapacağını belirledikten sonra, yapılacak hizmetlerin haftalık sıklığını belirlemek, tasfiye memuru veya kimyager, işe alınan Teknik Sorumlu, sorumlu kişiye kalmıştır.

Genelde küçük ve orta büyüklükteki apartman dairelerinde haftada üç temizlik yeterlidir. Daha büyük apartman dairelerinde veya havuzların yoğun kullanıldığı orta büyüklükteki apartman dairelerinde, yaz aylarında en az dört haftalık temizlik gerekir.

Kat mülkiyeti havuzlarının tedavisinde kullanılan ürünler nelerdir?

Toplu kullanım için yüzme havuzlarının bakımında konut kullanımına yönelik olanlara göre farklı özelliklere rağmen, bunların işlenmesi kullanılan kimyasallara benzer. Bu iki tür havuzun işlenmesini farklılaştıran şey, kat mülkiyetinin önemli meblağlarını boşa harcamadan tüm kullanıcılar için şeffaf ve güvenli bir havuz elde etmek için toplu havuzların bakımında gerekli olan daha büyük sorumluluk ve hassasiyettir.

Yüzme havuzlarının arıtılmasında kullanılan ana kimyasal olarak dezenfektanı, yüzme havuzunda bulunan kirletici maddelerin oksidasyonundan sorumlu olan üründen bahsedebiliriz: bakteriler, algler, virüsler, insan dışkıları, bitki parçacıkları vb. Genelde bu amaçla klor kullanılır. Ancak hidrojen peroksit, ultraviyole ışık ve ozon gibi birkaç alternatif ürün kullanabiliriz.

Havuz nasıl çalışır?

Bir havuzun nasıl çalıştığını bilmek özellikle evde olanlar için önemlidir. Nasıl çalıştığını açıklayacağız:

Tankta depolanan su, zaman geçtikçe ve rüzgar ve yağmurun etkisiyle toz, yaprak ve ayrıca güneş losyonlarından, güneş kremlerinden ve yıkananların derisi ve atılımı (ter, idrar) ile kirlenir.

Pompa açıkken, su, cihazlarından (emme nozulu, süzgeç ve dip tahliye) borulara girmeye zorlanır. Kirli su, borulardan geçirildikten sonra en büyük kirin tutulduğu ön filtreden geçerek pompaya ulaşır ve ardından filtreye itilir.

Su, filtreyi geçtikten sonra dönüş borusundan havuza geri döner veya seçici vananın yerleştirildiği konuma bağlı olarak drenaja ve kanalizasyona boşaltılır.

Ana bileşenler

• Tank, rezervuar veya havuzun kendisi

Farklı malzemelerle inşa edilmiş ve astarlıdır, bir yüzme havuzunun ana bileşenidir ve boyutları ve şekli büyük ölçüde değişebilir;

• Emme borusu

Emme hortumunun bağlandığı su tesisatı. Çoğu havuzda, nozulu (hortum adaptörünü sabitlemek için iç dişli) havuzun yan duvarında (en uzun olanı) yüksekliğinin yarısının hemen üzerinde bulunur;

• Süzgeç hortumu

Su yüzeyindeki su katmanını otomatik bir süzgeç (aynı zamanda İngilizce adı olan skimmer olarak da bilinir) aracılığıyla yakalar ve dibe çökmeden önce kir parçacıklarını ve yaprakları toplar. Ayrıca su yüzeyindeki yağı da yakalar;

• Alt drenaj borusu

İşlevi, havuzun en derin kısmındaki suyu dip drenaj olarak bilinen bir cihazla emmektir;

• Dönüş borusu

Filtrelenmiş suyun havuza geri götürülmesinden sorumludur;

• Kanalizasyon borusu

Suyun kanalizasyon şebekesine atılmasını sağlar;

• filtre

Kir parçacıklarının sudan uzaklaştırılmasından sorumludur, genellikle filtre ortamı kumdur;

• Pompa

Motorlu pompa veya motor olarak da bilinen bu pompa, suyun borulardan ve rezervuardan sirkülasyonunu zorlama işlevine sahiptir.

Ne tür havuzların olduğunu biliyor musunuz?

Bu yazıda size bugün var olan yüzme havuzlarının türlerini ve evde hangi bakımın yapılması gerektiğini tanıtacağız!

Mevcut yüzme havuzlarının türlerini sunmadan önce, size yüzme havuzlarının anlamını tanıtacağız; Ana bileşen, çocukların ve yetişkinlerin suyla doğrudan temas halinde yıkandığı ve spor yaptığı bir yer olan rezervuarı olarak kalır.

Peki havuz türleri nelerdir? Dört yüzme havuzu seçeneğimiz var: beton, fiberglas, vinil ve yer üstü. Kullandığınız havuza göre bakım değişir. Aşağıdaki metinde, her havuz için gereken bakım ve bakımı size bildiriyoruz.

Beton Havuzlar

İnşaatı için olası şekil ve boyutların sonsuzluğu, uzun kullanım ömrü ile birleştiğinde, güzel ve eşsiz bir havuz istediğinizde beton havuzları harika bir seçenek haline getiriyor.

Sahibinin arzusu doğrultusunda tasarlanan ve çevresindeki mimari tasarımla uyumlu olarak inşa edilen, seramik kaplı beton havuzlar , konutlarda giderek artan bir önem kazanmıştır. Görsel açıdan tartışmasız üstün olan bu havuz türü, iyi tasarlandığında ve inşa edildiğinde, diğer malzemelerden oluşan havuzlarda elde edilmesi zor olan uyum, huzur ve zarafeti aktarır .

Bu tür havuzlarda birkaç on yıldır oldukça popüler olan ortak karo kaplama , küçük seramik karoların uygulanması için giderek daha fazla yer kaybetti. Kaplamasında böyle bir değişiklik, mozaik ve çeşitli renk kombinasyonları yaparak beton havuzları dekore etme ve özelleştirme olanaklarını daha da genişletiyor. Karoların kullanımı ile ilgili diğer bir avantajı da daha az kırılma şansıdır .

Bununla birlikte, tablet kullanımının sadece avantajları yoktur. Bir dezavantaj, havuzun su kalitesinin kontrolünde bir dikkatsizlik olduğunda (daha kesin olarak pH ve kalsiyum sertliğinde dikkatsizlik), bu pedlerin gevşemesine, dibine düşmesine neden olan daha büyük kolaylıktır. havuz ve aspire edildiğinde pompaya zarar verir. Beton havuzlar için diğer kaplama olanakları epoksi uygulaması veya vinil battaniyenin montajıdır .

Bununla birlikte, sızıntı nadir değildir. Çoğunlukla etrafındaki toprağın kalınlaşmasıyla betonda küçük çatlaklar oluşur ve yıllar geçtikçe giderilmesi zor sızıntılara neden olabilir. Bu nedenle iyi su yalıtımının önemi. Yapıdaki küçük çatlakların önlenmesi, özellikle yıllar geçtikçe, sadece inşaatı sırasında gerçekleştirilen birinci sınıf su yalıtımı ile zor olduğundan, uzun süredir hayal edilen beton havuz bir eziyet olmayacaktır.

Beton havuzların bakımı

  • Tel fırça kullanabilirsiniz;
  • Klor ile lekelenmezler;
  • Bakır bazlı yosun önleyici leke;
  • Sürekli yosun gelişimi sorunlarının yaşandığı bir yer olan karolar arasındaki derz dolgularının temizliğine dikkat edilmelidir;

Fiberglas Havuzlar

Bakımı kolay ve düşük maliyetli bir havuz istediğinizde, fiberglas veya fiberglas havuzlar iyi bir seçenektir. Çok pürüzsüz bir yüzeye sahip oldukları için algler daha az eforla uzaklaştırılır ve girinti olmaması (derz dolgusu gibi) kir birikimini azaltır.

Vurgulanması gereken diğer noktalar, suyun pH’ı üzerinde çok az etkiye sahip olmaları, hızlı bir kurulum ve düşük kaçak oluşumuna sahip olmalarıdır.

Bu tür bir havuzun dezavantajları, duvarları destekleme işi yapmadan boşaltmanın imkansızlığı ve her zaman renginin solmasına yol açan resmin kırılganlığıdır. Bu tür havuzlarda kimyasalları uygularken çok dikkatli olunmalıdır. Bakır bazlı yosun öldürücülerin kullanımından kaçınılmalıdır çünkü bunlar genellikle sarımsı veya mavimsi lekelere neden olurlar. Klor uygulaması asla abartılamaz.

Genellikle fiberglas havuzlar veya hatta fiber havuzlar olarak bilinen polyester reçine ve fiberglas kumaş havuzları, “düşük” satın alma maliyetleri, yaklaşık 8.000 reais ve hazır bir satın alma kolaylığı nedeniyle Brezilya’da muhtemelen en yaygın olanlardır havuz.

Fiberglas havuzların bakımı

  • Resmi klor ve yosun önleyici lekelere ve çiziklere karşı çok hassastır. Uygulamadan önce klor çok iyi seyreltilmelidir (özellikle granül triklor kullanıldığında). Ürün uygulandıktan sonra havuzun dibinde kalan klor taşlarını algılayan, bir çubuğa bağlanan fırça tüm taşlar sökülene kadar süpürmek için kullanılmalıdır. Bu sayede havuzun dibindeki beyaz lekelerin önüne geçilmiş olur;
  • Asla tel fırça kullanmayın;
  • Hiçbir koşulda su yüksekliğinin yarısından fazlasını almayın. Bu tür bir havuz, kurumadan istiflenmemişse bozulur;
  • Kayıtların tutulmasında ve ön filtrenin temizlenmesinde ekstra özen, bu tür bir havuz genellikle çok küçük bir makine odasına sahiptir ve herhangi bir sızıntı veya hatta damlama nedeniyle su basması kolaydır;
  • Kıllı elektrikli süpürgelerin kullanımı elyaf havuzlarında daha uygundur, elektrikli süpürge tekerlekleri bile boyayı işaretleyebilir.

Vinil Havuzlar

Bu kaplamaya sahip herhangi bir havuza vinil havuzlar denir ve rezervuarın inşası için kullanılan farklı malzemeler normalde farklılaştırılmaz (aşağıda göreceğimiz gibi).

Başka bir deyişle, vinil havuzun su yalıtım unsurundan başka bir şey değildir, bu durumda bu apaçık ortadadır. Dolayısıyla bu havuz türünün ortak noktası vinil kaplamasıdır (veya vinil battaniye), duvarları inşa etmek ve desteklemek için kullanılan yapılar farklılık gösterir.

Vinil havuzlar, fiberglas havuzlarla aynı bakıma sahiptir. Kullanılan vinil battaniyeler dayanıklı olmakla birlikte, keskin nesnelerle delinme riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Vinil havuzların yapımında kullanılan malzemeler

• Sac Levha
Kışın ılıman ülkelerde yaygın olan toprağın etrafındaki hareketinden kaynaklanan deformasyonlara ve hatta suyun donmasından kaynaklanan deformasyonlara karşı kolayca kalıplanabilme ve dayanma avantajına sahiptirler. Dezavantajı kolay korozyondur. Bu amaçla kullanılan bir diğer metalik malzeme olan alüminyum levhalar ise korozyona uğramaz ve montajı kolaydır. Bununla birlikte, kalıplanmaları daha zordur ve demirden yapılanlardan daha pahalıdırlar.

• Polimerik levhalar
Keskin kenarlara sahip olmadıkları için vinili kesme olasılığını azaltırlar, korozyona dayanıklıdırlar ve kalıplanmaları kolaydır, ancak en pahalı seçenektir. Yalıtım özelliklerinden dolayı ısıtmalı havuzlar için endikedir.

• Beton Bloklar
Brezilya’da en yaygın yapı malzemesi seçeneğidir. İnşaatlarında daha az uzman işgücü gerektirirler ve muhtemelen en uygun maliyetli olanlardır.

Yer üstü havuzları

Yılın bir bölümünde hava soğuk olan bölgeler ve yazlık evler, portatif havuzlar veya yer üstü havuzlar için mükemmel bir seçenektir.

Brezilya’da yaygın olarak 1000 litrelik havuzlar satılıyor, vinilden yapılıyor ve galvanizli demir borularla yapılandırılıyor. Ancak bu havuzlar küçük olmalarının yanı sıra motor takma imkânına da sahip olmayıp, periyodik su değişimini bir bakım yöntemi olarak bırakmaktadır.

Orta büyüklükteki portatif yüzme havuzları harika bir yeniliktir ve giderek daha popüler hale gelmektedir. Yalnızca seçilen yere monte edilmeleri gerekir ve metalik malzeme, sert plastik veya hatta şişirilebilir plastik ile yapılandırılabilirler. Bu tür havuzlarda motor montajı için su girişi ve çıkışı vardır ve birçok modelde deniz süpürücüsü, merdiven, ısıtma sistemi ve taşınabilir güverte bulunur.

Kurulumda alınması gereken ana dikkat, zeminden herhangi bir keskin nesneyi ortadan kaldırarak alanı çok iyi temizleme ihtiyacıdır. Bu tür bir havuz, kurulum süresi, pratikliği ve maliyeti söz konusu olduğunda rakipsizdir.

Havuz Bakım Kimyasalları

imyasallar bunu farklı ihtiyaçlar için yapıyor, ancak işlerini düzgün yapabilmeleri için belirli koşullara sahip olmamız gerekiyor. En önemli faktör doğru asit seviyesini korumaktır, aksi takdirde kimyasallar düzgün çalışmayacaktır. PH seviyesi 7,2 ile 7,8 arasında tutulmalıdır, aksi takdirde klor çalışmayacaktır. PH seviyesini düşürmek için pH Eksi olan ürünleri eklemeniz gerekecektir. Bu ürünler direkt olarak havuz suyuna ilave edilmemeli, bir kova suda çözülerek havuzun derin kısmına ilave edilmelidir. Nedeni Öncelikle çözülmesi gereken çok tehlikeli olduğu ve ciddi yanıklara neden olabileceği gerçeğidir. Taneler suya atılırsa bir yerde yoğun hidroklorik asit oluşturacaktır. Derine eklenmelidir çünkü bu, asidin olabildiğince çabuk seyrelmesine izin verir. Kimyasallarla çalışırken daima eldiven ve gözlük takın. PH’ın yükseltilmesi gerekiyorsa, yukarıdaki yöntemi izleyin, ancak pH + olan ürünler kullanın.

Tahıllara klor eklemek için suyun yüzeyinin her yerine dökün, ancak rüzgarın ters gitmediğinden emin olun. Koruyucu gözlük ve eldiven takmalısınız. Klor tabletleri kullanırsanız, bunlar genellikle klorun sabit bir hızda çözülmesine yardımcı olan kepçe sepetlerine yerleştirilir. Klor çok aşındırıcı olduğundan ve plastiği kırılgan hale getireceğinden daha sonra ekipmanda sorunlar olabilir. Bunun ilk işaretleri yüzgeçlerde ve kepçe sepetinde olacaktır.

Ne kadar kimyasal koymalıyım?

İlk önce suyun yüzeyini hesaplayın. Ortalama derinliği hesaplayın. Suyun metreküpünü bulmak için iki öğeyi çarpın. Kullanılan spesifik kimyasallar, bireysel gereksinimlerine göre farklı dozaj seviyelerine sahip olacaktır, ancak dozaj seviyeleri her zaman metreküp cinsinden hesaplanır. Ancak, en kolay şey biraz eklemek ve daha sonra tekrar denemektir. Ne kadar eklemeniz gerektiğini yakında öğreneceksiniz. Haftalık olarak denerseniz, amaç, kimyasallar eklendikten 7 gün sonra suda klor kalıntısı elde etmektir. Test sırasında okuma yoksa, daha fazlasını ekleyin. Olumsuz hava koşulları veya havuzun artan kullanımı da daha fazla klor eklenmesi gerektiği anlamına gelir.

Flocklar

Flokülantlar, suya eklendiğinde, normalde filtre tarafından tutulamayan küçük asılı parçacıkları filtrelemek için bağlayan bir grup kimyasaldır. Genellikle su bulutlu olduğunda eklenirler. Flokülantlar genellikle sıvı formdadır. Bunları kullanmanın doğru yolu, havuzdan bir kova su alıp ona floculant eklemek ve daha sonra sığ uca eklemektir.Çok bulutlu su için filtreyi yarım saat çalıştırın ve sonra kapatın. Ertesi gün parçacıklar silinebilecekleri havuzun dibine yerleşmiş olacaktır. Filtrenin muhtemelen bundan sonra yıkanması gerekecektir. Havuz parlaklığını yeni kaybetmişse, biraz topaklaştırıcı ekleyin ve filtreyi açık bırakın. Dozaj, havuzun metreküpüne bağlıdır. Hiçbir zaman talimatların söylediği kadarını hemen eklemeyin, çünkü haftalarca havuzun dibinde kalıntı kalacaktır. Daha sonra her zaman daha fazlasını ekleyebilirsiniz.